Home About friends Instagram Follow Dash

Le Owner

"
"cos of Allah we still alive in this world."

Memory



tagboard


Credits

© Template design by Adila. thanks for Base code by Atiqah.
Worth
Sunday, March 19, 2017 • 8:43 AM • 9 comments



Assalamualaikum,

okay akhirnya result spm 2016 dah keluar.

sebenarnya sebelum start exam sampai la malam sebelum result ana harap sangat ana dapat naik pentas. niat dia nak tunjuk dekat cikgu-cikgu yang ana boleh buat kelas abqar boleh buat but neyy bila mai sekolah ana macam tak naik pentas pon tak pa la asalkan worth dengan usaha ana.

sebelum ana cerita lebih lebih antunna kena tau something hahahaha dont expect too much from me because im just an average student yang selalu main-main and ofc i didn't get 11A  but please read this untill the end because you should know that im very very bad on studies because i hate science stream. i hate biology i hate chemistry i hate addmath and most subject that i really hate is physics.

kan ana cakap ana tak suka subjek sains so bila tak suka ana tak study la buat apa nak study benda kita tak suka kan so sebab prinsip ni la ana fail semua subjek sains setiap kali exam dekat sekolah. YES I GOT G FOR EVERY SUBJECT SCIENCE AND ADDMATH PLUS ARABIC. yang arab tu fail sebab tak paham soalan k gais hahahahaha. basicly memang banyak main la dulu

tbh ana dalam kelas top ranking sleeping beauty dalam kelas. kelas paling kerap ana tidur syariah dengan fizik. tapi masa form 4 dengan awal tahun 5 semua kelas tidur maklumla kesedaran tak sampai lagi still tak insaf lagi.

and ana once drop bio masa hujung tahun form 4 sebab give up tak boleh asyik fail pastu kena ambik balik. rasa apa? ana dah ketinggalan kot bukan senang nak catch up balik. pastu ana macam ada problem dengan cikgu bio ana. sumpah ana tak sangka ana akan terguris hati cikgu ana dalam tak sedar. masa tu sedih sangat bila dapat tahu dan part paling sedih bila cikgu-cikgu lain pon dapat tau. ana menagis banyak kali sebab bio ni.

another subject yang paling bermasalah dari sekolah rendah sampai sekolah menengah subject math hahahahaha sekali sekali ja lulus kadang-kadang jarang. part paling rasa hina bila orang tau ana anak cikgu math tapi fail math

so overall mesti rasa ewww teruknya dia ni and whatsoever.

ana insaf masa tengah trial.

i thought that i must did something. i must change myself.

ana pergi bilik guru kanan almost setiap pagi. kadang tanya english yeah sebab spelling ana teruk hahahaha tanya bahasa melayu math bio. sebab mostly cikgu yang ajar ana dekat situ. i was inspired by one senior yang nama dia kak hanisah.

paling terharu sebak rasa nak nangis semua bila teacher mai who was my english teacher letak tangan dekat kepala ana dan baca doa dekat ana treat me like her daughter. ana rasa macam tu semua sebab anakan duduk asrama jarang balik rumah tak jumpa mak ayah and even my mom pon tak pernah buat macam tu dekat ana.

ana mengaku result ana tak gempak tak bagus sangat macam apa yang antunna fikir tapi just imagine macam mana susahnya ana nak struggle 6 subjek yang ana selalu fail kepada tak fail . dari G - C dan ke atas.

salah ana sebab tak study
salah ana sebab main-main
salah ana sebab tidur dalam kelas

and i was like tak rasa menyesal pon bila dapat result sebab tahu diri sendiri macam mana. nak kata apa apa pon dah tak guna macam la kalau cakap " kalau dulu aku tak ..." boleh result jadi better.

ana lebih rasa bersyukur sebab ana tau ana macam mana.how hard im struggling dari bawah nak naik atas. bukan senang weh. lagipun ana rasa memang sepadan la dengan usaha ana. ana pegang kata-kata cikgu ana
banyak mana kita usaha banyak tu jugak Allah bagi sebab Allah itu maha adil

biology dari G dapat B
chemistry dari G dapat B
fizik dari G dapat C

bila ana tengok subjek ni ana rasa terkejut rasa seronok kalah orang yang naik pentas hahahaha. sebab ana rasa ana berjaya tukar grad ana. paling unexpected fizik la sebab ana ingat teruk lagi. but it is okay.

so anyone yang read this yang ambik spm ka pt3 ka antunna kena sedar diri yang sekarang bukan masa nak main main dah. jangan jadi macam ana sedar diri lambat. takda sapa yang boleh ubah diri kita kalau bukan kita sendiri yang ubah. eventho kalau ada sesiapa yang terasa motivate lepas baca post ni tapi tak buat apa apa tak dapat apa apa jugak. bila dah ada motivasi kena ada usaha so baru jalan tapi kalau tak buat apa apa memang tak la. ingat kejayaan tu nak mai kat kita.

so apa apa pun mak ayah ana pon bangga jugak la dengan ana eventho result tak seberapa because they understand me well they know that i cannot go with sciences subject. so gais im sorry kalau tersilap bahasa and wish me luck for the next step.


9 Comments:

Blogger faten.banana said...

congratulation, nevertheless! Den pun dari sekolah rendah memang mathematics ni , masalah terbesar den, Add Math pun gagal, biologi pun haya takpayah kata - sleeping pills terus ._. but things changed when you put effort :DD

Alhamdulillah :D Keep it up, selamat datang ke level seterusnya :D

March 20, 2017 at 12:26 AM  
Blogger Nurul Rasya said...

congrats! and good luck on your future!

March 20, 2017 at 5:27 AM  
Blogger Khaidir Khaizuki said...

kebahagiaan ibu bapa bukan terletak pada A sahaja...
tapi kebahagian bila tengok anaknya berjaya mengubah nasibnya :)
congrats for your life and your future ;)

http://khaidirkhaizuki.blogspot.my/2017/03/aku-seorang-guru-tuisyen.html

March 20, 2017 at 7:01 AM  
Blogger Mieza S said...

tahniah ana. dengan gred yang naik mendadak ^_^

March 20, 2017 at 6:12 PM  
Blogger Eyqa Zq said...

Congratulation ^^

March 21, 2017 at 4:21 AM  
Blogger FARAHZ said...

Congratulations! This maybe sounds cliche tapi straight A tu hanya permulaan. It's okay kalau tak dapat straight A yang penting kena keep moving on. Jadikan kegagalan yang lepas tu sebagai pengajaran :)

March 21, 2017 at 12:50 PM  
Blogger Amer Ridzuan said...

I like you spirit! I love your courages! To be honest, I respect more people like you, never feel down and keep strong. Just remember that life is a journey, not everything is beauty. We learn, we fall, we stand! Be Amerzing!!!!!!

Visit my blog: AMERZING

March 22, 2017 at 3:14 AM  
Blogger NHY ZIERA said...

You did well! I understand that sometimes improvements need to be appreciated more than achievement :) Tahniah!!

March 25, 2017 at 8:20 AM  
Blogger affriena zubil said...

wow! congrats dear :D

March 28, 2017 at 11:19 PM  

Post a Comment


|